Heftige levensgebeurtenissen


Trauma noemen wij pijnlijke levensgebeurtenissen. Dit omdat de lading op trauma zo groot is.

Pijnlijke levensgebeurtenissen bergen we diep in ons onderbewustzijn, en de bijbehorende emoties slaan we op in ons lichaam. Net zoals die herinneringen verborgen blijven, blijven ook die emoties verscholen. Zo hoeven we ze niet onder ogen te zien of te voelen.

Emoties willen en zullen gezien worden. Hoe ver je ze ook wegstopt, er komt altijd iets voorbij in je leven dat jou herinnert aan die aanwezige pijn. Dit noemen we een trigger. En wanneer jij getriggerd wordt reageer jij op die pijn zoals je ook deed toen je kind was.

Iedereen gaat anders om met pijnlijke emoties. De een houdt alles binnen, terwijl de ander onhandelbaar wordt. Misschien verdovende je je pijn met urenlang scrollen, te veel drinken, overmatig games spelen, teveel eten, of je volledig isoleren. Anderen kunnen agressief worden, constant discussies aan gaan met iedereen, je eigen mening willen uiten en schelden en tieren. 

Wanneer jij bepaalde emoties niet wil ervaren, sla je ze op in je lichaam. Het bindweefsel (fascia) in je lijf houdt al deze emoties vast, het wordt hard en stug en zo ervaar jij stress, lichamelijke spanningen, een down gevoel en omdat het immuunsysteem minder wordt zien we dat hierdoor zelfs ziektes ontstaan. Om deze emoties alsnog kwijt te raken gebruiken we Trauma release (BRTT) & Breathwork om deze emoties weer in beweging te brengen. Wat belangrijk is om deze emoties echt te gaan voelen zodat je ze ook los kan gaan laten via het lichaam. Hierdoor komen je lichaam en geest weer in balans. 

 

Trauma ontstaat door de ervaring van onveiligheid, vaak door afwijzing of afkeuring van een of beide ouders, maar ook door impactvolle gebeurtenissen. Dit kan zich gaan uiten in please gedrag, onzeker, agressief en dominant, emotioneel afgesloten, snel geirriteerd, controlerend, arrogant, veroordelend etc. 

Door jezelf weer in balans te brengen om deze  emoties aan te kijken kom je weer in verbinding met jezelf zodat je je ook weer veilig gaat voelen. 

 

 

 

Ik (Rianne) was lange tijd mezelf kwijt. Ik leefde in mijn hoofd, zonder echt te voelen wat mij gelukkig maakte. Ik was super onzeker en verloor mezelf helemaal.

Door innerlijk werk ontdekte ik dat onder mijn onzekerheid veel pijn zat. Het aankijken en loslaten hiervan bracht me rust, zowel fysiek als mentaal.

Dit gun ik jou ook! Leef op jouw voorwaarden, maak je eigen keuzes, durf nee te zeggen, en doe de dingen waar jij blij van wordt, krijg weer meer rust en kom weer in balans.

Mijn (Koen) burn-out begon veel eerder dan ik besefte. Ik negeerde de signalen, zowel lichamelijk als mentaal, en dacht dat ik gewoon moe was van hard werken en jonge kinderen. Ik voelde me prikkelbaar, had weinig energie, en kampte met angsten en paniekaanvallen. Ik was niet de leukste versie van mezelf en voelde me vaak eenzaam omdat mensen om me heen het niet begrepen.

Veel mensen zeiden dat ik me niet moest aanstellen en gewoon weer aan het werk moest gaan. Dit maakte me boos en frustreerde mijn herstel.

Het was een zware tijd voor zowel mij als mijn gezin, maar het heeft me veel gebracht. Ik besefte dat mijn burn-out dieper zat. Mijn perfectionisme kwam voort uit een behoefte om gezien te worden, en mijn drang om alles zelf op te lossen was een kwestie van controle willen hebben. Uiteindelijk heeft deze ervaring me geleerd om naar mezelf te luisteren en beter voor mezelf te zorgen.

Ik besefte mij steeds meer dat er onder dat leuke lachen naar iedereen en altijd vrolijk ook iemand zat met onzekerheid en eenzaamheid.